Friggeboden.net

Attefallshus

Via Friggeboden.net kan du även köpa Attefallshus vilket såklart är bra om du inte tycker att en friggebod riktigt räcker till för ditt ändamål, kanske för att du tycker att ytan blir för liten eller att du vill använda byggnaden som extrabostad. Men du kan faktiskt även slå upp både ett Attefallshus och en friggebod på samma tomt om du vill, det ena utesluter inte det andra som vissa tror. Du kan läsa mer om det längre ned på denna sida, samt se vilka regler som gäller för Attefallshus.

Vad är ett Attefallshus?

 • Attefallshuset introducerades sommaren 2014 och är uppkallat efter den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall som låg bakom den nya byggnationen.
 • Ett Attefallshus är en fristående byggnad på högst 25 kvm som får uppföras utan bygglov om det redan finns ett en- eller tvåbostadshus på tomten.
 • Tanken är att Attefallshuset ska fungerar som ett komplement till din vanliga bostad, så du kan alltså inte köpa mark och sedan bara slå upp ett Attefallshus utan bygglov på tomten.
 • Byggnaden kan, till skillnad från friggeboden, användas som vanlig bostad med kök, duschrum/badrum och toalett.
 • Byggnaden kan antingen användas som komplementbostadshus eller komplementbyggnad. Du kan läsa mer om vad det är för något nedan.
 • Du kan även ha ett Attefallshus och en friggebod på samma tomt. Läs mer om det nedan.

 Tips får några prisvärda Attefallshus

Attefallshus 25 kvm Harry
– Attefallshus Harry 25,8 m2
– Mått: 5,7 x 5,5 m Vikt: 3,6 ton
– Lägsta höjd 2,56, högsta 3,95 m
– 70 mm knuttimmer, 5 års garanti
– Pris: 123 116:-,

Attefallshus Folke
– Attefallshus Folke 23,3 m
– Mått: 6 x 4,5 m Vikt: 3.2 ton
– Lägsta höjd 2,3 m, högsta 3,5 m
– 70 mm knuttimmer, 5 års garanti
– Pris: 108 796:-,

Attefallshus Arvid
– Attefallshus Arvid 21,1 m2
– Mått: 6,2 x 3,4 m Vikt: 3 ton
– Lägsta höjd 2,36 , högsta 3,00 m
– 70 mm knuttimmer, 5 års garanti
– Pris: 82 076:-

Attefallshus 18.5 kvm Ebbe
– Attefallshus Ebbe 18,5 m2
– Mått: 3,30 x 5,64 m Vikt: 2,9 ton
– Lägsta höjd 2,36 , högsta 3,00 m
– 18 mm panel + 70mm, 5 års garanti
– Pris: 39 036:-

Attefallshus 18.5 kvm Lage
– Attefallshus Lage 18.5 m2
– Mått: 3,30 x 5,64 m Vikt: 2.9 ton
– Lägsta höjd 2,03 m, högsta 3,02 m
– 18 mm panel + 70 mm, 5 års garanti
– Pris: 39 036:-

Komplementbostadshus

Om du vill använda ditt Attefallshus som en permanent bostad eller fritidsbostad med kök och badrum eller duschrum med toalett räknas det som ett komplementbostadshus. Det är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en fullt utrustad gäststuga eller ett hus till tonåringen. Det är även en bra lösning för dig som jobbar hemifrån och som vill jobba ostört och skilja på arbetsplats och hem. Kan också vara bra att ha om det är lite spänt därhemma, eller har vi fel?

Komplementbyggnad

Om du använder ditt Attefallshus som komplementbyggnad är det i stort sett samma sak som en friggebod, den enda skillnaden är att byggnaden får vara större. Du kan till exempel använda den som enkel gäststuga, båthus, förråd, garage, relaxavdelning, bastu, hobbyrum eller värmeväxthus.

Attefallshus och friggebod på samma tomt

Du får som sagt ha ett Attefallshus och en friggebod på samma tomt, alltså en friggebod på max 15 kvm och ett Attefallshus på max 25 kvm. Det här är såklart hur bra som helst för då kan du slå upp ett Attefallshus som du använder som extra bostad på din tomt och en friggebod med bastu & relaxavdelning eller vad du nu vill ha den till.

Du kan även använda din friggebod som gäststuga och då har du i praktiken tre bostäder på din tomt (inklusive din ordinarie bostad), även om friggeboden aldrig kan klassas som en självständig bostad. Om din friggebod har alla nödvändigheter som en vanlig bostad har (kök, duschrum eller badrum med toalett) räknas byggnaden inte som friggebod längre utan är då ett Attefallshus även om byggnaden är på högst 15 kvm. Det är något som är viktigt att komma ihåg.

Regler för Attefallshus

 • Du måste alltid kontakta byggnadsnämnden innan du sätter upp Attefallshuset.
 • Precis som för friggebodar måste du få grannens medgivande om du vill placera byggnaden närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om grannen säger nej kan du ändå ansöka om bygglov hos byggnadsnämnden och kanske få som du vill ändå.
 • Höjden från mark till taknock får inte vara mer än 4 meter.
 • Om du vill slå upp ditt Attefallshus nära en järnväg gäller speciella regler så kontakta byggnadsnämnden innan du börjar.
 • Om du vill placera byggnaden i ett strandskyddat område, alltså inom högst 100 meter från en sjö, ett hav eller vattendrag måste du också kontakta byggnadsnämnden och eventuellt ansöka om bygglov.

Läs gärna mer om vad som gäller för attefalllshus på boverkets hemsida.