Friggeboden.net

Uppvärmning

Här ska vi på friggeboden.net visa dig de vanligaste lösningarna för uppvärmning av friggebodar och Attefallshus, samt visa dig vilka för- och nackdelar de har.

Element

Många tror att det är för dyrt att värma upp en friggebod eller ett Attefallshus med eldrivna element men så behöver det inte alls vara. Idag finns det faktiskt moderna värmeelement som är relativt energisnåla och eftersom dessa byggnader är så pass små behöver det inte bli så dyrt, såvida de är isolerade såklart. Om du inte använder din byggnad som kallförråd eller liknande bör den såklart vara isolerad, inte minst om du ska ha den som gäststuga eller som permanent bostad.

Till en friggebod på 15 Kvm kan ett värmeelement på 1200w räcka, eller ännu hellre två element på 600w. Ett Attefallshus kan behöva ett extra element eller starkare wattantal beroende på hur planlösningen ser ut. Om du använder byggnaden som permanent bostad kan det vara snyggast att skaffa ett par element som du monterar fast i väggarna, precis som i en vanlig bostad.

Luftvärmepump

Vi anser att en luftvärmepump är det bästa alternativet för komplementbostadshus, alltså ett Attefallshus som du använder som bostad. Själva luftvärmepumpen kanske inte är billig men du tjänar på det i längden. För friggebodar som inte behöver värmas upp regelbundet tycker vi emellertid att en luftvärmepump är lite överdrivet, då är det normalt bättre att placera ett portabelt elelement eller två i den..

Kamin

Det finns de som installerar en vedkamin eller öppen spis i sin friggebod och det är faktiskt en ganska trevlig lösning, dessutom ger det en billig uppvärmning. Det finns emellertid flera nackdelar med att göra det:

  1. Installationen är mycket kostsam och relativt tidsödande.
  2. Du behöver installera en skorsten.
  3. Du bör inte låta kaminen värma upp friggeboden när du inte befinner dig i den på grund av brandrisken, därför kan den inte användas som underhållsvärme.
  4. Värmer oftast inte upp friggeboden eller Attefallshuset tillräckligt när det är kallt ute.

Men självklart ska du skaffa en kamin om du tycker att det ger en mysig känsla och du tycker att det är värt pengarna, men använd den då som ett komplement till din övriga uppvärmning. Vi är inte lika skeptiska som den arga snickaren är när det gäller vedpanna i friggebodar.

Vattenburna element

Vattenburna element är mycket dyra och relativt krångliga att installera men de ger låga elkostnader. Att installera vattenburna element i en friggebod är definitivt överkurs men i ett Attefallshus som fungerar som permanent bostad är de inte så dumma. Så om du har tid, pengar och kunskap kan de vara ett alternativ till den seriösa komplementbostaden.